2015. augusztus 5., szerda

gyöngyhorgolt fülbevaló

Rozsdamentes acél, fonal, miyuki japán gyöngy, gyöngyhorgolás technika Fotók: Fejér Boróka

2015. augusztus 4., kedd

Az alkotóról

Fejér-Székely Anna vagyok. 2010-ben végeztem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fémműves tervező szakán. Egy három éves lány és egy egy éves kisfiú anyukája vagyok. Munkáim, ékszereim, művészi figyelmem középpontjában az utóbbi időkben egy-egy hagyományos kézműves textil technika szépségének bemutatása, kiemelése áll. Egyszerű geometriájú fém elemek épülnek össze zsinegekkel, gyöngyökkel, miközben színekkel és struktúrákkal is játszom. Zsinórok kötegekben, szálaira bontva, csomózott és szövött felületek, hengeres és szórt gyöngy-fonal struktúrák egyesülnek fém felülettel, és válnak „ékszövevénnyé”.
Számomra az alkotás a gondolatiság és megvalósítás szimbiózisa, „art and craft”, ahogy mondják is. Szellemi és kézműves lény vagyok egyszerre. A tervezés izgalomba hoz, a készítés lenyugtat, a struktúrák és anyagok pedig élvezetet okoznak. Mindegyik ékszerem egyedi, kézműves darab, ugyanakkor átgondolt tervezői szemlélet eredménye. A fém elemek kidolgozása, vágása, csiszolása, reszelése kétkezi szakmunka; a zsinórok színösszeállítása, a csomózás mintája, a szövet egyedi, megismételhetetlen kézi munka – a maga tökéletlenségével. De mindehhez tervezés, gondolkodás szükséges- ami ezeknél a daraboknál nem áll meg a kezdeti szakaszban, a megvalósítás során folyamatosan alakul át a terv is. Mindig az új érdekel, mindig a következő izgat, ami még nincsen meg és ki kell találni. Mindig előre nézek, a következő csúcsra. Ezen felül alapvető célom, hogy hordható, időtlen darabokat készítsek.
Az anyasággal új nézőpontokat kaptam. Kitekert helyzet alakult ki, mert bár sokkal kevesebb időm van dolgozni, mint annak előtte, de amióta gyerekeim vannak, sokkal több az inspiráció, sokkal töb az alkotókedv és sokkal hatékonyabban dolgozom. Megbecsülöm azt az időt, amíg leülhetek dolgozni, megbecsülöm az alkotómunkámat. Amíg szabadon alkothattam volna bármit, addig zsongtak a fejemben a tervek, de végül egyiket sem valósítottam meg. Most a tervezésemben az is szempont, hogy mit tudok az életvitelem mellett elkészíteni: ez behatárol- és pontosan ez segít hozzá, hogy termékeny lehessek. Persze azért most is sok-sok lépéssel előre járok agyban, és mindig a megvalósítás kullog, de ahogy csak tudom, úgy szervezem az időmet, hogy elkészíthessek egy-egy ékszövevényt.